Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στο marousi24.gr

 1. Στις 2 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές του 2019 που οι δημότες Αμαρουσίου σας ανέδειξαν δήμαρχο της πόλης. Ποια θα χαρακτηρίζατε ως σημαντικότερα σημεία της μέχρι τώρα πορείας σας;

Η 2α Ιουνίου του 2019 είναι μία ημέρα μεγάλης τιμής για εμένα. Οι συμπολίτες μας, ενέκριναν στο 2ο γύρο όπως και στον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τελικό ποσοστό 61%, το τεκμηριωμένο πρόγραμμα της παράταξης «Μαρούσι Νέα Εποχή», γιατί πείστηκαν για την εμπειρία μας,  τις ικανότητες και τις προθέσεις μας.
Σήμερα 8 μήνες μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, θεωρώ πως δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό ξεκινώντας σε κλίμα συναίνεσης με τη σύμπραξη 4 παρατάξεων δημιουργώντας μία ενιαία παράταξη με ενιαίο πολιτικό λόγο, πλειοψηφική και ικανή να εγγυηθεί την ομαλή διοίκηση του Δήμου, δίχως πολιτικές εξαρτήσεις και παζάρια κάτω από το τραπέζι. Έτσι καταφέραμε να δώσουμε θετικό δείγμα γραφής για σειρά ζητημάτων, όπως τη σχέση μας με τους πολίτες και τον διαρκή και ανοικτό διάλογο μαζί τους, την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τη δίχρονη προσχολική αγωγή, την καθαριότητα και την πολιτική προστασία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την κατάρτιση του τεχνικού μας προγράμματος βάσει προτεραιοτήτων, την επίσπευση παλαιών και νέων έργων όπως και του νέου σχεδίου πόλης,  το συνολικό σχέδιο δράσης για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την απαλλαγή του Δήμου από δανειακές υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα, που όμως στο σύνολό τους συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Κορυφαία στιγμή της θητείας μας δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε στο σύνολό μας ως Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι και εθελοντές στην αντιμετώπιση πανδημίας του covid19.

 1. Έχοντας εμπειρία σε σημαντικές θέσεις διοίκησης, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ, πώς χαρακτηρίζετε τη διοίκηση ενός Δήμου όπως το Μαρούσι; Περιμένατε πιο εύκολη ή πιο δύσκολη τη διοίκηση του;

Η Διοίκηση ενός Δήμου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά ενός Δημοσίου Φορέα. Σαφώς η εμπειρία μου με βοήθησε σημαντικά, καθώς ζητήματα βασικής διοίκησης του δημοσίου ισχύουν και στο Δήμο. Ωστόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, ο βασικός στόχος αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και αυτό απαιτεί μία συνεχή εγρήγορση για πολλά και ποικίλα θέματα, από την καθαριότητα μέχρι τα μεγάλα έργα. Μιλώντας για το Μαρούσι η διοίκησή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς είναι η πόλη που μεγάλωσα, που δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και αγαπώ και συνεπώς η σκέψη μου είναι πάντα πώς θα βελτιώσω τη ζωή στον τόπο μου. Κατά δεύτερο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό λόγο, το Μαρούσι είναι ο μητροπολιτικός Δήμος του Βορείου Τομέα Αθηνών και ο σημαντικότερος επιχειρηματικά της χώρας καθώς συγκεντρώνει το ¼ του ΑΕΠ και μία βαριά υπερτοπική δραστηριότητα. 17 μεγάλες γειτονιές παρουσιάζουν πολλές διαφορετικές ανάγκες μεταξύ τους. Το Μαρούσι, λόγω της άναρχης ανάπτυξής του και σε συνδυασμό την έλλειψη του ολοκληρωμένου σχεδίου πόλης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και πράσινων κοινόχρηστων χώρων και την απουσία μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν και την ενδιαφέρουσα πρόκληση η οποία ήταν και η αφετηρία της σκέψης μου για να διεκδικήσω τη Δημαρχία. Είμαστε εδώ, με μία δυνατή ομάδα και με σχέδιο, για τα δύσκολα. Δεσμευτήκαμε πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βελτιώσουμε την εικόνα και την καθημερινότητα στην πόλη μας.

 1. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης σας μέχρι στιγμής και το ποιο το μεγαλύτερο “λάθος”;

Μεγαλύτερη επιτυχία θεωρώ το τρίπτυχο «Σύνθεση – Διαπραγμάτευση – Αποτελεσματικότητα». Καταφέραμε τη Σύνθεση δυνάμεων με τη σύμπραξη 4 παρατάξεων, προκειμένου ο Δήμος να διοικηθεί απροβλημάτιστα παρά το καθεστώς της απλής αναλογικής. Διαπραγμάτευση, με τα τραπεζικά ιδρύματα για την απαλλαγή δανειακών βαρών που κουβαλούσε στις πλάτες του το Μαρούσι από κακές επιλογές πριν της διοίκησης Γ. Πατούλη. Αποτελεσματικότητα στην προάσπιση του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των ευπαθών συμπολιτών μας, κατά το διάστημα των εκτάκτων μέτρων λόγω της πανδημίας. Ως «λάθος» θα χαρακτήριζα την μεγάλη ανοχή που επέδειξα σε κάποιους, προκειμένου να αντιληφθούν πως το σύνθημα της νέας Δημοτικής Αρχής «ο Πολίτης Πρωταγωνιστής» πρέπει να γίνεται πράξη με την καθημερινή συμπεριφορά. Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και εργαζόμενοι, υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον Πολίτη. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό.

 1. Πόσο δύσκολο ήταν να διοικηθεί ο δήμος Αμαρουσίου εν μέσω καραντίνας;

Η αλήθεια είναι πως ο Δήμος Αμαρουσίου δεν ήταν προετοιμασμένος για τη μετάβαση σε μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών από απόσταση, για δύο λόγους, πρώτον της ελλιπούς εσωτερικής μηχανοργάνωσης και δεύτερον της απουσίας ολοκληρωμένου διαδικτυακού τρόπου επικοινωνίας με τους πολίτες.  Καταφέραμε ωστόσο με τη συνδρομή ικανών στελεχών της διοίκησης και με την κατανόηση των πολιτών να συνεχίσουμε ικανοποιητικά τη λειτουργία μας παρέχοντας υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου και email και εκτάκτως με προσωπικά ραντεβού. Παρόλα αυτά, εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή είχαμε ήδη ξεκινήσει τις μελέτες για τη μετάβαση του Δήμου σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον που θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

 1. Μαρούσι δεν είναι μόνο το κέντρο. Βασιζόμενοι στα μηνύματα αναγνωστών μας υπάρχουν περιοχές του Αμαρουσίου που οι κάτοικοι τους αισθάνονται παραμελημένοι.

Κάθε μία από τις 17 γειτονιές αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά προβλήματα. Άλλα τα προβλήματα του Σωρού και άλλα της Νέας Λέσβου και του Παραδείσου. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους. Στο τεχνικό μας πρόγραμμα έχει γίνει ιεράρχηση αναγκών με κύριο γνώμονα την ασφάλεια. Κάποιοι έχουν δίκιο να νιώθουν παραμελημένοι και για αυτό το λόγο έχουμε δώσει προτεραιότητα στα αιτήματά τους όπως των Εργατικών Κατοικιών. Το «μότο» μου είναι ότι στο Μαρούσι δεν πρέπει να υπάρχουν περιοχές δύο ταχυτήτων και αυτό προσπαθώ να κάνω πράξη. Κάθε μέρα κάνουμε και ένα σημαντικό βήμα.

 1. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε παρατηρήσει εθελοντικές δράσεις καθαρισμών σε γειτονιές του δήμου μας. Ποια τα σχέδια σας για τον καλλωπισμό και την οργάνωση της καθαριότητας στις γειτονιές του Αμαρουσίου;

Πέρα της καθημερινής δραστηριότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου έχουμε υιοθετήσει την πρακτική να επισκεπτόμαστε βάσει προγράμματος περιοδικά όλες τις γειτονιές, ενεργώντας εκτεταμένα και συντονισμένα με το μέγιστο δυνατό του δυναμικού μας αλλά και με τη συνδρομή των τοπικών συλλόγων και κατοίκων. Αυτό έχει ως σκοπό αφενός την οργανωμένη επιχείρηση και αποκατάσταση της τάξης στο πράσινο, τα παγκάκια, τα φώτα κ.α. και αφετέρου να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε συμμέτοχους στη διατήρηση της καθαριότητας.

 1. Το εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μεγάλες δυσκολίες. Ποιο είναι το πλάνο του δήμου για να ενισχυθεί η τοπική αγορά;

Μελετούμε πρώτον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ταυτόχρονα ενεργοποιούμε την ελεγχόμενη στάθμευση έτσι ώστε η πρόσβαση στο κέντρο να είναι εύκολη. Παράλληλα στο νέο πρόγραμμα εκδηλώσεών μας και με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου θα εμπλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερο την τοπική αγορά έτσι ώστε να προσελκύσουμε Μαρουσιώτες αλλά και κατοίκους γειτονικών Δήμων.

 1. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα;

Στο τεχνικό μας πρόγραμμα αναφέρονται έργα που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή πεζοδρομίων, διανοίξεις οδών, ανακαινίσεις πλατειών, παιδικών χαρών και γηπέδων. Για κάθε περιοχή αυτά τα έργα είναι σημαντικά. Υπ αυτή την έννοια θεωρούμε σημαντικό ό,τι είναι σημαντικό για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εκτός από τα αμιγώς τεχνικά έργα, εξίσου ουσιαστικές είναι και οι μελέτες που γίνονται και αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στο Μαρούσι, όπως το Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, η ολοκλήρωση του νέου σχεδίου πόλης και άλλες που θα δώσουν μία νέα ποιότητα για όποιον ζει, εργάζεται και επενδύει στην πόλη μας.  

 1. Μετά τον πρώτο χρόνο διοίκησης σκοπεύετε να προβείτε σε ανασχηματισμό;

Θα προβώ στις απαραίτητες αλλαγές ή μετακινήσεις προσώπων που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, όταν αυτό θα είναι απαραίτητο.

Να περάσουμε και σε μερικές πιο χαλαρές ερωτήσεις.

 • Είστε οικογενειάρχης, δήμαρχος, φαρμακοποιός. Τον ελεύθερο σας χρόνο με τι σας αρέσει να ασχολείστε;

Αγαπημένες μου ασχολίες στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, είναι το διάβασμα, το περπάτημα και η συζήτηση με καλούς φίλους.

 • Η σύζυγός σας Ελένη, γεννημένη στο Μαρούσι, είναι μια δραστήρια γυναίκα με γνώσεις και πολιτική κρίση. Σας στηρίζει και σας βοηθάει στο έργο σας;

Με την Ελένη εκτός από την κοινή ζωή μοιραζόμαστε και την αγάπη για το Μαρούσι. Μαρουσιώτισα γέννημα θρέμμα, στηρίζει εθελοντικά την προσπάθεια που κάνουμε για ένα Μαρούσι πιο όμορφο, καθαρό και φιλικό και καθημερινά συμμετέχει στον αγώνα επίλυσης των αιτημάτων των συμπολιτών μας, για μικρά ή μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους.

Scroll to Top