Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Θέση»

Θ. Αμπατζόγλου: «Στις 8 Οκτωβρίου αποφασίζουμε αν το Μαρούσι θα πάει ακόμη πιο Ψηλά!»

 

Κε Δήμαρχε, «Το Μαρούσι Ψηλά!» είναι το όνομα του νέου Συνδυασμού σας με τον οποίο διεκδικείτε εκ νέου τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου. Τί συμβολίζει;

Το έργο της θητείας μας 2019-2023 είναι σπουδαίο, είναι σημαντικό και μετρήσιμο. Το Μαρούσι δεν είναι στην ίδια κατάσταση με αυτή που το παραλάβαμε. Από τη μία η επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων πολλών ετών και από την άλλη η επιτυχής διαχείριση κρίσεων όπως της πανδημίας, της ενεργειακής ακόμη και των θεομηνιών έδωσαν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιληφθούν το εύρος της δυναμικής και της αποτελεσματικότητάς μας, σε σχέση πάντα με τους διαθέσιμους πόρους. Παράλληλα έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις υποδομών και αναβάθμισης καίριων υπηρεσιών και μπήκαν οι βάσεις έτσι ώστε το «Μαρούσι να πάει ακόμη πιο Ψηλά!» με πολλούς διαγωνισμούς σε εξέλιξη και ώριμες μελέτες. Και με αυτό το συλλογισμό, απαντώ στο ερώτημά σας. Το Μαρούσι κατά τα 4 χρόνια της θητείας μας, ανέβηκε πολλά και δύσκολα σκαλοπάτια, πήγε Ψηλά! Αυτή η επιτυχία είναι συλλογική, ανήκει στη Δημοτική Αρχή, στους έμπειρους συνεργάτες μας και κυρίως στις υπηρεσίες του Δήμου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί αντιλήφθηκαν πως ο Δήμαρχος βάζει ως προτεραιότητα τον Δημότη και τίποτα άλλο. Όλα όσα καταφέραμε δεν πρέπει να χαθούν, αντίθετα πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο με ακόμη περισσότερη όρεξη, πείσμα και σχέδιο, γιατί αυτό ζητούν οι Δημότες μας, το Μαρούσι που όλοι αγαπούμε να πάει ακόμη πιο Ψηλά!

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα του απολογισμού σας;

Το σημαντικότερο είναι το οικονομικό νοικοκύρεμα. Όταν αναλάβαμε κληρονομήσαμε πολλές δύσκολες υποχρεώσεις που μας χτύπησαν την πόρτα αρκετά απειλητικά για τη βιωσιμότητα της οντότητας του Δήμου. Τα καταφέραμε όμως. Με κατάλληλους, προσεκτικούς χειρισμούς και διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα απαλλάξαμε τον Δήμο και τους Δημότες από χρέη 45 εκ. ευρώ. Εξασφαλίσαμε την οικονομική σταθερότητα, ρυθμίσαμε τα υπόλοιπα των δανεισμών με τρόπο που μπορούμε να ανταποκριθούμε στο μέλλον και ως βασική συνέπεια όλων αυτών μπορέσαμε να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα απ όσα είχαμε υποσχεθεί το 2019. Επιπλέον η οικονομική μας διαχείριση έλαβε τα «Άριστα» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με την ανώτερη θετική βαθμολογία αξιολογήθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου κατά τον προγραμματισμένο έλεγχο από 4μελή επιτροπή της Α’ Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας & Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα οικονομικά έτη 2019-2020-2021. Ο Δήμος Αμαρουσίου, ανήκει στο 2,6% των Δήμων που έλαβαν άριστα. Είναι βαθμολογία – τίτλος τιμής!

Πέρα όμως των οικονομικών επιτυχιών αλλά και λόγω αυτών καταφέραμε ακόμη:

 • Ανανεώσαμε τη Δημοτική Συγκοινωνία μας. Αποκτήσαμε ήδη 3 νέα υπερσύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία και προγραμματίζουμε ακόμη 4 ηλεκτροκίνητα. Ανακαινίσαμε 48 στάσεις και προχωρούμε στη μελέτη για τις επόμενες.
 • Ανανεώσαμε το μηχανοκίνητο στόλο Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Εξωτερικών Συνεργείων. Αποκτήσαμε 23 νέα οχήματα και μηχανήματα έργου και έπεται η απόκτηση 10 ηλεκτροκίνητων ακόμη.
 • Αναπλάσαμε πλατείες, παιδικές χαρές, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους. σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες του Αμαρουσίου. Μεταξύ αυτών και το υπερσύγχρονο κλειστό Ζεκάκειο Γήπεδο μπάσκετ/βόλεϊ, το νεοκλασικό Άρτεμις στην οδό Σουρή, η Βίλα Λουμίδη, οι πλατείες Ηρώων, Αγίου Αθανασίου, Δέγλερη, το πρότυπο πάρκο αναψυχής στον Άγιο Θωμά κ.α.
 • Ξεκινήσαμε τον εξωραϊσμό του Εμπορικού μας Κέντρου.
 • Ασφαλτοστρώσαμε 45.000 τμ δρόμων και προγραμματίζουμε ακόμη 120.000 τμ.
 • Επιλύσαμε πολεοδομικές εκκρεμμότητες δεκαετιών για περιοχές όπως του Κάτω Σωρού, Καρπάθικων – Ηπειρώτικων, Βορρέ κ.α.
 • Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό με αναγκαίες παρεμβάσεις για να μετασχηματιστεί σε μία πραγματικά φιλική πόλη σύγχρονων προδιαγραφών, στη βάση επιστημονικών μελετών όπως το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
 • Ξεκινήσαμε εκτεταμένο πρόγραμμα 170 διανοίξεων οδών.
 • Εγκαταστήσαμε 964 νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και προγραμματίζουμε την τοποθέτηση 5.500 ακόμη.
 • Προμηθευτήκαμε 1.100 νέους κάδους απορριμμάτων & ανακύκλωσης, ενώ αναμένουμε 800 ακόμη.
 • Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγραμματισμό δράσεων καθαριότητας και στη διαχείριση του πρασίνου με αποτελέσματα που αναγνώρισαν όλοι οι Μαρουσιώτες.
 • Ξεκινήσαμε δυναμικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέων e-υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Δήμος μας βραβεύτηκε για το portal maroussi.gr και για τη Γραμμή Δημότη 15321.
 • Αναβαθμίσαμε τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και δημιουργήσαμε εκδηλώσεις που προσελκύουν πλέον πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο και κυρίαρχα αναδεικνύουν το έμψυχο δυναμικό του τόπου μας.
 • Δώσαμε προτεραιότητα στις δράσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που αποτελούν πρότυπο κοινωνικής συνοχής και συμπεριφοράς.
 • Ενισχύσαμε εμπράκτως τις κοινωνικές δομές (Παιδικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ κ.α) δημιουργώντας παράλληλα πολλές δράσεις που υποστηρίζουν τη Μαρουσιώτικη οικογένεια.
 • Εφαρμόσαμε ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
 • Διοργανώσαμε πολλές και ουσιαστικές επιστημονικές εκδηλώσεις για την πρόληψη νοσημάτων.
 • Διαθέσαμε το μέγιστο δυνατό των οικονομικών μας πόρων και της προσοχής μας στη συντήρηση των σχολικών μας μονάδων.
 • Επιτύχαμε χρηματοδοτήσεις 24,13 εκ. ευρώ με τεκμηριωμένες μελέτες και προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες του Αμαρουσίου για έργα πνοής, υποδομές και υπηρεσίες εξωστρέφειας που έχει ανάγκη η πόλη μας.
 • Υλοποιήσαμε 100 και πλέον δράσεις διαβούλευσης με δημότες -συλλόγους – φορείς του Αμαρουσίου, αποδεικνύοντας στην πράξη την επιλογή της δημοτικής αρχής μας για τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του Μητροπολιτικού Δήμου μας.
 • Δώσαμε λόγο και ρόλο στους νέους της πόλης μας, δημιουργώντας το Φόρουμ νέων αλλά και την ευκαιρία για πολλές δράσεις εξωστρέφειας.

Μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται πως αυτή η Δημοτική Αρχή ήταν αυτή την τετραετία και θα είναι και την επόμενη πενταετία στο πλευρό του.

 

Ένα θέμα όμως, η διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, παρά τις ενέργειές σας προς την Περιφέρεια Αττικής, παραμένει άλυτο.

Η ιστορία του Ρέματος Σαπφούς είναι λίγο πολύ γνωστή. Η τελευταία εξέλιξη είναι πως το έργο αναμένεται να λάβει την έγκριση χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (αρμόδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης) και έπεται η δημοπράτησή του.  Υπενθυμίζω πως αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών η διευθέτηση των Ρεμάτων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το καλύτερο για το Μαρούσι και με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Μιλώντας για Περιφέρεια Αττικής, το χρίσμα της ΝΔ έχει δοθεί στον κ. Ν. Χαρδαλιά και εσείς με ανακοίνωσή σας δηλώσατε τη στήριξή του.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, και απέδειξε στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας πως διαθέτει την απαραίτητη επιχειρησιακή ικανότητα για να ανταπεξέλθει σε ένα ρόλο ιδιαίτερα απαιτητικό όπως αυτό του Περιφερειάρχη Αττικής. Είμαστε στο πλευρό του και μαζί θα πορευτούμε την επόμενη πενταετία για το καλό του Αμαρουσίου και κατά συνέπεια και όλης της Αττικής δεδομένου του Μητροπολιτικού χαρακτήρα που έχει η πόλη μας.

 

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το έργο σας τη νέα πενταετία; Τί πρέπει να περιμένουν οι Μαρουσιώτες;

Ο Συνδυασμός μας «Το Μαρούσι Ψηλά!» συμμετέχει στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 με τη δέσμευση να χτίσει πάνω σε όλα έγιναν κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2019 – 2023), αλλά και όσα θετικά είχαν πραγματοποιηθεί ή είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, και να κάνει πολλά επιπλέον βήματα μπροστά.

Θέτουμε στην κρίση των πολιτών το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας για τη νέα πενταετία στους παρακάτω άξονες:

ΑΞΟΝΑΣ Ι: Το Μαρούσι να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, δυναμικά αναπτυσσόμενο, εξωστρεφές μητροπολιτικό κέντρο

 • Προτεραιότητα 1η: Δρομολόγηση, διευκόλυνση και υποστήριξη μεγάλων παρεμβάσεων που αναβαθμίζουν την πόλη
 • Προτεραιότητα 2η: Μεγιστοποίηση της άντλησης και αξιοποίησης πόρων από τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, εθνικές, ενωσιακές και άλλες.
 • Προτεραιότητα 3η: Συνεχής εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης στο Δήμο, με απόδοση στην τοπική κοινωνία «μερίσματος» από τη θετική πορεία των οικονομικών του Δήμου.
 • Προτεραιότητα 4η: Ο Πολιτισμός πρωταγωνιστής στη νέα εποχή για το Μαρούσι
 • Προτεραιότητα 5η: Επένδυση στον Αθλητισμό, με σύγχρονες υποδομές και διοργανώσεις, και ανοιχτή πρόσβαση σε όλους.

 

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ: Το Μαρούσι να αποτελέσει μια πόλη με βελτιωμένη καθημερινότητα και υψηλή ποιότητα ζωής, με ανεπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες.

 • Προτεραιότητα 6η: Διαρκής βελτίωση της καθαριότητας, ενίσχυση της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης
 • Προτεραιότητα 7η: Συντήρηση, διατήρηση και πύκνωση του πράσινου και των πράσινων χώρων εντός του Δήμου.
 • Προτεραιότητα 8η: Περισσότεροι, καλά συντηρημένοι και προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι σε κάθε περιοχή του Δήμου
 • Προτεραιότητα 9η: Γειτονιές με σύγχρονες υποδομές, φιλικές και ασφαλείς σε κάθε περιοχή του Δήμου
 • Προτεραιότητα 10η: Βιώσιμη αστική κινητικότητα, και ενίσχυση της κινητικότητας και προσβασιμότητας για όλους με νέους δρόμους και πεζοδρόμια.
 • Προτεραιότητα 11η: Σύγχρονες, ποιοτικές, και αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

 

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ: Το Μαρούσι δίπλα στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανάγκη, με τρόπο σύγχρονο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

 • Προτεραιότητα 12η: Διαρκής αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, διεύρυνση της πρόσβασης σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
 • Προτεραιότητα 13η: Επενδύουμε στη νέα γενιά, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.
 • Προτεραιότητα 14η: Αντιμετώπιση των κάθε είδους αποκλεισμών, των ανισοτήτων και των διακρίσεων
 • Προτεραιότητα 15η: Κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών

 

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στο Μαρούσι είναι το κυκλοφοριακό. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτό;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2019, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις μαζί με τους Δημάρχους όμορων Δήμων, με τους κυβερνητικούς φορείς, για το θέμα του κυκλοφοριακού φόρτου που πρωτίστως πλήττει το Μαρούσι αλλά και άλλες περιοχές. Πετύχαμε το ξεπάγωμα του έργου της διάνοιξης της Λ. Κύμης προς την εθνική οδό και «πιέσαμε» για την επιτάχυνση των μελετών που αφορούν στην επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό. Επιπλέον όπως γνωρίζετε υποστηρίζω και αυτό θα γίνει με μεγαλύτερη ακόμη ένταση το επόμενο διάστημα, την υπογειοποίηση τμήματος της Κηφισίας στο ύψος της οδού Πεντέλης. Όλα αυτά είναι έργα που μακροπρόθεσμα θα διορθώσουν ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την μεγάλη και άναρχη ανάπτυξη της πόλης μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, που ταυτόχρονα σήμερα αποτελεί το νούμερο ένα επιχειρηματικό και υγειονομικό κόμβο της Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας βλέπουμε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους πολλούς νέους, αλλά και πολυσυλλεκτικότητα όσο αφορά στα κόμματα. Πιστεύετε πως η στήριξή σας από τη ΝΔ «ενίσχυσε» την υποψηφιότητά σας;

Η στήριξη του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί τιμή για μένα. Ωστόσο αυτό που μετρά στην τοπική κοινωνία είναι η αποτελεσματικότητα. Και η ειλικρίνεια προθέσεων και πράξεων. Σε αυτό τον τομέα πετύχαμε. Αυτή τη στάση, που είναι και προσωπική επιλογή, έτυχε αναγνώρισης από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και από το σύνολο της κοινωνίας του Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα πέντε δημοτικές παρατάξεις του 2019 βρίσκονται στο πλευρό μας και στελέχη από μία ακόμη έχουν προσχωρήσει στο νέο συνδυασμό μας «Το Μαρούσι Ψηλά!». Όσο αφορά στα κόμματα, όλα τα στελέχη της ΝΔ η πλειοψηφία αυτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στελέχη από το χώρο της Οικολογίας, του Μεταρρυθμιστικού Κοινωνικού Κέντρου, κυρίως όμως όλοι τους είναι άνθρωποι που αγαπούν την πόλη τους και συστρατεύονται σε αυτό το που πρεσβεύει το σύνθημά μας να πάει η το Μαρούσι μας ακόμη πιο ψηλά!

 

Στον απολογισμό σας καταγράφετε περισσότερες από 100 δράσεις διαβούλευσης. Πόσο εύκολο είναι να ικανοποιήσετε τα αιτήματα όλων;

Η παράταξη της οποίας ηγήθηκα το 2019 είχε ως σύνθημα «Ο Πολίτης Πρωταγωνιστής». Αυτό και έκανα πράξη. Έδωσα το χώρο και το χρόνο σε όλες τις συλλογικότητες της πόλης να συνομιλούν με τη Δημοτική Αρχή, όχι για την επικοινωνία αλλά για την ουσία. Ίσως το νούμερο 100 ανακοινωμένων διαβουλεύσεων και συναντήσεων να είναι λίγο, δεδομένων και αυτών που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα 4 χρόνια στις γειτονιές και τα πεδία ενδιαφέροντος.

Φυσικά η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων δεν είναι εφικτή. Όμως με ειλικρίνεια και με ρεαλιστική διάθεση από όλες τις πλευρές επιλύονται αρκετά ζητήματα και παρατηρείται πρόοδος. Το αναγνωρίζουν όλοι οι συνομιλητές μας. Ποτέ άλλοτε η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου δεν είχε δώσει τόση σημασία στην γνώμη και άποψη των πολιτών όλων των γειτονιών και όλων των ηλικιών. Γι αυτό το λόγο συστήσαμε και ειδικά το φόρουμ νέων, γιατί θέλαμε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν συμμετοχή στο σχεδιασμό και μέλλον της πόλης μας.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Μαρουσιώτες για τις εκλογές του Οκτωβρίου;

Καλώ όλους τους Μαρουσιώτες να συμμετέχουν στις εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα Δημοτική Αρχή. Η αποχή δεν είναι ορθή πολιτική και κοινωνική στάση καθώς εκχωρεί το μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής της διοίκησης του Δήμου, σε τρίτους.

Στη συνέχεια προσκαλώ τους συνδημότες μου να ενημερωθούν και να συγκρίνουν  υποσχέσεις, έργα και αποτελεσματικότητα. Στο maroussipsila.gr υπάρχει όλο το διαθέσιμο υλικό του νέου συνδυασμού μας, οι υποψήφιοί μας, ο απολογισμός και το πρόγραμμά μας για τη νέα πενταετία.

Κυρίως όμως απευθύνομαι στην κοινή λογική όλων, γιατί στις 8 Οκτωβρίου πρέπει να αποφασίσουμε αν το Μαρούσι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Στις 8 Οκτωβρίου αποφασίζουμε αν το Μαρούσι θα πάει ακόμη πιο Ψηλά!

 

Σε ποιο σημείο μπορούν να σας επισκεφτούν οι Μαρουσιώτες και να συναντήσουν από κοντά εσάς και τους υποψηφίους σας;

Οι Μαρουσιώτες μπορούν να μας επισκέπτονται στο εκλογικό μας κέντρο Ερμού 32 στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης, το οποίο θα εγκαινιάσουμε επίσημα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00. Για εμάς το εκλογικό μας κέντρο δεν είναι μόνο ένα σημείο καλύτερης γνωριμίας με τους συμπολίτες μας αλλά και συνεχούς διαβούλευσης για τα θέματα που τους απασχολούν. Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον.

 

Scroll to Top