Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Χτύπος»

Θ. Αμπατζόγλου: «Στο Μαρούσι συνεχίζονται τα έργα – Είμαστε σε επαγρύπνηση για ένα νέο κύμα επιδημίας»

Ερ. Πόσο έτοιμος ήταν ο Δήμος Αμαρουσίου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πανδημίας;

Ήταν σαφώς ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο Δήμος Αμαρουσίου αντέδρασε άμεσα. Έλαβε όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις πρώτον απολύμανσης χώρων ευθύνης (πλατείες, Σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κ.α) και μέσων μαζικής μεταφοράς, και δεύτερον αναστολής όλων των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, πριν ακόμη αυτές οι πρωτοβουλίες λάβουν τη μορφή των επίσημων έκτακτων μέτρων.  Μεγάλο βάρος δόθηκε στις κοινωνικές μας υπηρεσίες, καθώς πολλές δομές (όπως της Εκκλησίας) λόγω της συγκυρίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους και ως εκ τούτου ήταν καθήκον του Δήμου μας να αναλάβει αυτή την υποχρέωση, πέρα των ήδη ανειλημμένων προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Με τη συνδρομή εθελοντών και χορηγών δημιουργήσαμε μία ισχυρή ομπρέλα προστασίας για τους ευάλωτους Μαρουσιώτες. Ο αγώνας αυτός είναι καθημερινός και όσο η επιδημία μας απειλεί με νέο κύμα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν η συμβολή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών που τόσο με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και την αποδέσμευση κονδυλίων στήριξε το σημαντικό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε πως η νέα πραγματικότητα θα οδηγήσει σε πιο μόνιμες λύσεις οικονομικής επιχορήγησης των Δήμων δεδομένου του βάρους που επωμίζονται.

Ερ. Παρατηρήσαμε πως την περίοδο της «απαγόρευσης κυκλοφορίας» δεν σταμάτησαν τα έργα καθώς και εκτεταμένες εργασίες σε γειτονιές του Αμαρουσίου. Ήταν προγραμματισμένα ή αδράξατε την ευκαιρία;

Όσο αφορά στα έργα υποδομών (δρόμοι, πεζοδρόμια, αγωγοί, κ.α.) που σαφώς ήταν προγραμματισμένα, ζητήσαμε την επίσπευση των εργασιών από τους αναδόχους προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της μειωμένης κυκλοφορίας. Όσο αφορά τις εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού όλων των γειτονιών του Αμαρουσίου, αυτές γίνονται βάσει περιοδικότητας και ανάλογα και με τις ανάγκες της εκάστοτε χρονικής περιόδου. Τώρα για παράδειγμα προετοιμαζόμαστε για την αντιπυρική περίοδο και συνεπώς ο Δήμος πρέπει να είναι αποψιλωμένος και καθαρός. Υπενθυμίζουμε πάντα την αναγκαία συμμετοχή των πολιτών, να μην ρυπαίνουν και να κρατούν τα οικόπεδά τους καθαρά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Σίγουρα η πανδημία δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε το έργο μας για ένα Μαρούσι όμορφο και φιλικό.

Ερ. Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για την αμέσως επόμενη περίοδο από αυτή την ιδιαίτερη που διανύουμε τώρα;

Η εκτέλεση του τεχνικού μας προγράμματος είναι η πυξίδα μας. Ο βασικός μας στόχος είναι κάθε μέρα που περνά να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Βλέπετε το Μαρούσι με 17 γειτονιές έχει αρκετές ανάγκες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το «κέντρο» έχει τεράστιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, η «περιφέρεια» διψά για έργα υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά. Για όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες είτε με τη βοήθεια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και με το αίτημά μας για σημαντικές παρεμβάσεις και αποφόρτιση των μεγάλων αξόνων, είτε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής όσο αφορά τα αντιπλημμυρικά και τις ασφαλτοστρώσεις. Συγχρόνως με αυτά που ενδεικτικά ανέφερα, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μας έχει ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός και όλες οι σχετικές δράσεις εξωστρέφειας. Και σε αυτούς τους τομείς σχεδιάζουμε νέες υποδομές όπως Δημοτικό Θέατρο και νέους αθλητικούς χώρους για να στεγάσουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Επειδή όμως η ατζέντα μας προσαρμόζεται και με τις τρέχουσες ανάγκες, ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την περάτωση της υφιστάμενης σχολικής περιόδου αλλά και τη νέα, με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο όπως επιτάσσουν οι αναγκαίοι κανόνες υγιεινής. Οι μαθητές μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ήσυχοι πως καθημερινά θα πράττουμε ότι είναι αναγκαίο για τη δική τους ασφάλεια.

Ερ. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, δώσατε μεγάλη έμφαση στην τακτοποίηση των οικονομικών βαρών του Δήμου Αμαρουσίου. Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των προσπαθειών σας;

Μιλάμε για βάρη και δάνεια που δημιουργήθηκαν πριν από τη διοικητική περίοδο του Γ. Πατούλη. Εκμεταλλευτήκαμε τις συγκυρίες αλλά και με επίμονες διαπραγματεύσεις καταφέραμε σε δύο περιπτώσεις (υπόθεση ΕΤΕΒΑ και δάνειο παλαιάς εταιρίας του Δήμου) να απαλλάξουμε από τις πλάτες των Μαρουσιωτών χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που όταν «καθαρογραφούν» οι σχετικές αποφάσεις, θα διοχετευτούν σε έργα. Συνεχίζουμε με την ίδια βούληση για να «καθαρίσουμε» τον Δήμο και από τα υπόλοιπα βάρη, με τους καλύτερους όρους προς όφελος των πολιτών.

Scroll to Top