Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στο maroussi.city

Κύριε Δήμαρχε, ένα χρόνο μετά την εκλογική σας επικράτηση, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερά σας επιτεύγματα;

Αναμφισβήτητα ο τρόπος που αντιδράσαμε στην πανδημική κρίση του covid19 ήταν η κορυφαία στιγμή όχι μόνο για εμένα αλλά για το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Με έγκαιρες και συνεχείς απολυμάνσεις / καθαρισμούς σε όλους τους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους και στη δημοτική συγκοινωνία, δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον ασφαλούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω απόστασης, παρότι ο Δήμος δεν ήταν προετοιμασμένος τεχνολογικά για μία τέτοια συνθήκη. Κυρίως όμως προστατέψαμε απόλυτα τους ευπαθείς συμπολίτες μέσα από μία ομπρέλα και εξαιρετικό συντονισμό των κοινωνικών μας υπηρεσιών, των εθελοντών και των χορηγών μας.

Κατόρθωμα, θεωρώ ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο λειτουργήσαμε και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Δήμο σε καλό επίπεδο, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της προηγούμενης διοίκησης, δεδομένης της γραφειοκρατίας της αποκεντρωμένης διοίκησης που άργησε να εγκρίνει τον δικό μας προϋπολογισμό.

Το μεγάλο στοίχημά μας, όλους αυτούς τους μήνες ήταν καθημερινό και αφορούσε την καθαριότητα και την ευταξία στην πόλη. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, οργανώσαμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούμε και βάλαμε προτεραιότητες σε γειτονιές και σημεία που ήταν παραμελημένα. Το ίδιο πράξαμε στο σύνολο της κατάρτισης του τεχνικού μας προγράμματος. Προβλέψαμε και εκτελούμε μικρά και μεγαλύτερα έργα που αφορούν σε επισκευές οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων, πλατειών, παιδικών χαρών, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων κ.α. και στις 17 ενότητες του Αμαρουσίου, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για πόλη περισσότερο φιλική στον πολίτη.

Ως ιδιαιτέρας σημασίας γεγονός πρέπει να αναφέρουμε ακόμη τη βούλησή μας να απαλλάξουμε από τις πλάτες των δημοτών δανειακά βάρη που έρχονται πριν από τη διοίκηση Γ. Πατούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να διαγράψουμε οφειλή 30 εκ. ευρώ που αφορούσε στην υπόθεση ακινήτου της ΕΤΕΒΑ και να εξασφαλίσουμε για το Δήμο ένα κοινόχρηστο χώρο.

Παράλληλα προχωρούμε στη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής για τα μεγάλα έργα προστασίας της πόλης όπως αντιπλημμυρικά, όμβρια κα. και σε συνεργασία με τους Δημάρχους όμορων δήμων ενώνουμε δυνάμεις για να καταφέρουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες όπως Κηφισίας, Κύμης κ.α. που θα αποφορτίσουν το Μαρούσι και τα Βόρεια Προάστια γενικότερα.

Θεωρείτε ότι το κέντρο της πόλης μπορεί να ξαναζήσει την παλαιά του αίγλη και με ποιο τρόπο;

Είναι γεγονός πως το Μαρούσι βιώνει ένα κυκλοφοριακό φόρτο και αυτό δημιουργεί συνθήκες μη εύκολης πρόσβασης και μεγάλης δυσκολίας για τους πεζούς και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Προχωρούμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Είναι ο οδικός χάρτης που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα σέβονται περισσότερο τον άνθρωπο και το πράσινο και λιγότερο το αυτοκίνητο και το τσιμέντο. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία εκείνων των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με τη συνδρομή των πολιτιστικών μας δνσεων, που θα κάνουν και πάλι το ιστορικό κέντρο ένα χώρο ελκυστικό για τους Μαρουσιώτες και τους κατοίκους του Βορείου Τομέα των Αθηνών.

Έχουμε διαβάσει τις εξαγγελίες σας για Δημοτικό Θέατρο και νέους αθλητικούς χώρους. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίησή τους;

Το Μαρούσι έχει μία πολύ ισχυρή πολιτιστική και αθλητική παράδοση. Είναι η ώρα να αποκτήσουμε τη δική μας πολιτιστική στέγη. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο προφανής της εξυπηρέτησης του καλλιτεχνικού ρεύματος που κυριαρχεί στο Μαρούσι αλλά και γιατί ένας χώρος όπως το Δημοτικό Θέατρο είναι πηγή εξωστρέφειας που ξεπερνά τα όρια του Δήμου και συνεπώς πλούτου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πόλη. Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη να «στεγάσουμε» όλους αυτούς τους νέους που αναζητούν δημιουργική διέξοδο μέσω της άθλησης και να εξυπηρετήσουμε με τις καλύτερες δυνατές υποδομές τα πολλά αθλητικά σωματεία μας. Και για τα δύο θέματα, οι υπηρεσίες αναζητούν κατάλληλους χώρους. Έχουμε αξιόλογες προτάσεις τις οποίες εξετάζουμε και ελπίζω σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να τις ανακοινώσουμε.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Μαρουσιώτες όσο αφορά τη διοίκησή σας για την επόμενη περίοδο;

Θέλω να υποσχεθώ πως θα παραμείνω προσηλωμένος μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνεργάτες, στο στόχο που δεν είναι άλλος από την υλοποίηση του συνθήματός μας «ο Πολίτης Πρωταγωνιστής». Βρισκόμαστε εδώ, σε αυτή τη θέση για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών. Και η πρόθεσή μας φάνηκε από την τόσο επιτυχημένη εφαρμογή της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που τώρα την διευρύνουμε και στους νέους. Ακούμε, καταγράφουμε, μελετούμε και υλοποιούμε.

Scroll to Top