Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πασχαλινή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου: Stabat Mater – Giovanni Battista Pergolesi

Ορχήστρα Νέων Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου
Σολίστ: Χριστίνα Σπηλιακοπούλου,Αμαλία Ραυτοπούλου,Βάσω Παπαδοπούλου,Μαρία Κονταξάκη,Βάσω Καριώτη

Μουσική Διεύθυνση Φωτεινή Κοσκόρου

Από τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου
Με την άδεια της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού

Λίγα λόγια για το έργο,

Ο Stabat Mater (Dolorosa) (Η Μητέρα στεκόταν (λυπημένη)) είναι ύμνος μνημονευτικός του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για έργο του φραγκισκανού μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι (1230-1306), ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή για έργο του Αγίου Μποναβεντούρα (1221-1274).

Μυθικές διαστάσεις έχει αποκτήσει το Στάμπατ Μάτερ του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, όπως και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Ο θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του έργου στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Λίγα λόγια για τον συνθέτη,

Γεννήθηκε το 1710 στην Ιταλία. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη ήταν Draghi, επικράτησε όμως το Pergolesi (=από την Pergola)  όταν η οικογένεια μετακόμισε εκεί. Εκτός από συνθέτης, ήταν επίσης οργανίστας και βιολιστής. Εργαζόταν για αριστοκράτες όπως ο Πρίγκιπας του Stigliano και ο Δούκας του Maddaloni, όπως συνηθιζόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του υπήρξε η κωμική όπερα La serva Padrona (η Υπηρέτρια Κυρά), έργο που παίχτηκε και στο Παρίσι το 1752. Ο Pergolesi καθόρισε το Ιταλικό στιλ μπαρόκ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λειτουργία του σε Φα μείζονα, υπήρξε η σύνθεση που τυπώθηκε περισσότερο κατά τον 18ο αιώνα. Τέλος, μεταγενέστεροι συνθέτες όπως ο J.S.Bach εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Scroll to Top