Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου η εκδήλωση του “Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου”, με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη δίνη των καταιγίδων στον 21ο αιώνα»

Mε την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και παρουσία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου,  ο “Μαρουσιώτικος Κύκλος Διαλόγου” διοργάνωσε, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στο Δημαρχείο της πόλης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη δίνη των καταιγίδων στον 21ο αιώνα».

Ομιλήτρια η Πρόεδρος του «Δικτύου», Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πρώην Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου καλωσόρισε την ομιλήτρια κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την πολιτικό και επιστήμονα με πλούσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό δράση και εμπειρία, τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, τους συντονιστές της εκδήλωσης από τον “Μαρουσιώτικο Κύκλο Διαλόγου”, τους πολίτες.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα της συζήτησης για την Ελλάδα, στο σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη, το θέμα του Ελληνικού Οικονομικού Μνημονίουτην πανδημία, την έκρηξη μετανάστευσηςτον πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης ενώ τέλος σημείωσε τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και χαρακτηριστικά ανέφερε : «Όλα αυτά έχουν επηρεάσει με τρόπο καταλυτικό τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τους λαούς που εκπροσωπούν και κυρίαρχα τις τοπικές κοινωνίες (…) Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος που αποκάλυψε και τις παθογένειες του κεντρικού συστήματος διοίκησης της χώρας και κυρίως έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες για ριζικές τομές (…) Μέσα από τα προαναφερόμενα γεγονότα όμως, πρέπει να επισημάνω πως τον πλέον καθοριστικό ρόλο έπαιξε μία λέξη κλειδί στο Ευρωπαϊκό στερέωμα , η λέξη Αλληλεγγύη. Δηλαδή η Ευρώπη και τα Ευρωπαϊκά της όργανα βρέθηκαν σε κρίση προσπαθώντας να κατανοήσουν σύνθετα προβλήματα που όμως αποτελούν τον συνδετικό κρίκο και τον καταστατικό λόγο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαφώς επίσης αντιλήφθηκαν όλοι ότι συμφέρον για τη χώρα μας, είναι να είναι μέλος μίας οικογένειας κρατών έστω και με τα μεγάλα προβλήματά της, παρά να είναι μία χώρα απομονωμένη, έξω από τη ζώνη του ευρώ και από άλλους διεθνείς σχηματισμούς, έχοντας απέναντί της γείτονες που διεκδικούν εδάφη και ιστορία».

Η κ. Άννα  Διαμαντοπούλου, απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου-κλασσικής φιλολόγου Βίκυς Φλέσσα, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας που οφείλονται στην εξέλιξη και στις μεγάλες κρίσεις. Αυτές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις της, το δημογραφικό πρόβλημα καθώς και τις γεωπολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν όλους και την Ελλάδα ιδιαίτερα.

Ειδικότερα τόνισε : «Στον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουμε τεράστιες αλλαγές στην οικονομία, δηλαδή στις επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση. Εκεί πρέπει οι χώρες να δώσουν το κεντρικό βάρος (…) Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ειδικά για τη χώρα μας, υπάρχουν τεράστια ζητήματα που αφορούν, το νερό την  ερημοποίηση, τις φυσικές καταστροφές, όπου πρέπει κ εμείς να συμμετέχουμε πολύ γρήγορα στο θέμα των νέων ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας (…) Στο Δημογραφικό έχουμε μεγάλη μείωση του πληθυσμού, αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό κ  εδώ χρειάζονται και μέτρα κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα υποστήριξη των παιδιών αλλά κ αλλαγή κουλτούρας ως προς τη μορφή της οικογένειας».

Και συνέχισε τονίζοντας θέματα γεωπολιτικών αλλαγών, το θέμα της πανδημίας αλλά και τα τελευταία γεγονότα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πλανήτης είναι ένα καζάνι που βράζει κ από την ισορροπία που είχαμε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο υπάρχει μία τρομακτική κίνηση για μία νέα ισορροπία (…). Η πανδημία ήταν μία κρίση που δεν την περίμενε κανένας και είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν το φανταζόμασταν, να υπερβούν ακόμη και τη συνθήκη να λειτουργήσει η Ευρώπη σαν μία ενιαία δύναμη με πολύ καλά αποτελέσματα (…) Ουσιαστικά ο πόλεμος άνοιξε το καπάκι του βρασμού, τα προβλήματα ήταν εκεί , επομένως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά  πάλι σε νέα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινές πολιτικές. Είναι σαφές πλέον ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή άμυνα κ κοινή ενεργειακή πολιτική. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας Αυτός είναι κ ο μόνος τρόπος η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα μπορεί να συνομιλεί με τις ΗΠΑ, με την Κίνα αλλά και με τις ανερχόμενες δυνάμεις και όχι απλά μία δύναμη η οποία ακολουθεί τις ΗΠΑ».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η οργανωτική ομάδα του «Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου»,  με τους : συντονιστή της εκδήλωσης Κωνσταντίνο Κανελλάκη, Τάσο Γώγουλο, Ιωάννα Δέδε, Νίκο Καναβό, Γιώργο Ξεζωνάκη,  Σάκη Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Σαράντου.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο.

Στην εκδήλωση–διάλογος παρευρέθηκαν ακόμη οι:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής και η Γραμματέας Μαρία Δήμητρα Ρώτα,

Οι Αντιδήμαρχοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Γιάννης Ιωαννίδης,

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα,

Η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη,

Η Επιστημονική Υπεύθυνη Κ.Υ. Αμαρουσίου και Δημοτική Σύμβουλος Δρ Μαρία Γώγου,

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα,

Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Βλαχοπιώτης,

Η Αντιπρόεδρος του Φόρουμ Νέων Δήμου Αμαρουσίου Γιαννίου Ραλλού,

Ο Δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης,

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού στους τομείς Κινητοποίησης και Εθελοντών Εμμανουήλ  Κουτσογιαννάκης,

O πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος,

Η Κατερίνα Μπατζελή, οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην βουλευτής Ν. Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Η Χαλάτση Έφη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Η Ζαρκαδούλα Ρένια, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ

Ο Ιωάννης Πούπκας, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ

The gallery was not found!

 

Scroll to Top