Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρεμβάσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου και Αντιπροέδρου του Ι.Τ.Α. Θ. Αμπατζόγλου στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα έργα στον Β. Τομέα Αθηνών

Ο Δήμος Αμαρουσίου φιλοξένησε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, τη θεματική ημερίδα που πραγματοποίησε  η Περιφέρεια Αττικής για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών και αφορούσε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και τα εκτελούμενα έργα της ευρύτερης περιοχής.

Το ενημερωτικό workshop που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου προλόγισε ο Δήμαρχος της πόλης και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Αμπατζόγλου ο οποίος καλωσόρισε τόσο τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας επιφορτισμένα με τον σχεδιασμό και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων ή μη, παρουσία Δημάρχων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου κατά το χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι ημερίδες που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, και που ολοκληρώνονται στο Δήμο μας όσο αφορά τον Βόρειο Τομέα, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναθερμάνουμε την κουβέντα που αφορά:

  • Πρώτον στην ενημέρωση για την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Περιφερειακή μας ενότητα.
  • Δεύτερον στην αποτελεσματικότητα των Δήμων αλλά και των Περιφερειών ως ενδιάμεσων φορέων, όσο αφορά στη διαχείριση συγχρηματοδοούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
  • Τρίτον στον επανασχεδιασμό της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης ως απαραίτητη συνθήκη για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων και
  • Τέταρτον στις απαραίτητες δομικές αλλαγές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στελέχωση και πόροι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

(..)

Εμείς ως Δήμοι πρέπει να έχουμε καθοριστικό λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό και υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Κάθε Δήμος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που προκύπτουν είτε από τη γεωγραφική του θέση, είτε από την πληθυσμιακή του ταυτότητα και  τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα. Άρα εν πρώτοις ζητάμε να έχουμε ένα ΕΣΠΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας και όχι γενικές προσκλήσεις που μέσα σε αυτές θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Για παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ένας Δήμος με πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο του Μητροπολιτικού Κέντρου των Βορείων Προαστίων λόγω των μεγάλων υπερτοπικών χρήσεων και των σημαντικότερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όλης της χώρας σε όλους τους τομείς. Αλλά έχει και το πρόσωπο των περιοχών εκτός σχεδίου πόλης όπως και των ρεμάτων που απαιτούν διευθέτηση όπως το Ρέμα Σαπφούς, για το οποίου την πορεία θα μας ενημερώσουν και οι επιτελείς της Περιφέρειας.

Συνεπώς το ΕΣΠΑ του Αμαρουσίου θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως μιλάμε για μία πόλη που χωρίζεται στα τέσσερα εξαιτίας δύο μεγάλων οδικών αξόνων και ως εκ τούτου απαιτεί ειδική μελέτη έτσι ώστε να σταθεί επάξια στις νέες ανάγκες, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στο κλείσιμο της ημερίδας και αφού ακούστηκαν όλες οι τοποθετήσεις των αρμόδιων στελεχών της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στη μέριμνα που πρέπει να δοθεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, σε τομείς όπως ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά έργα, πολεοδομικές τακτοποιήσεις, απορρίμματα – ανακύκλωση. Τέλος ο Δήμαρχος σημείωσε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έργα της Περιφέρειας στο Μαρούσι, όπως τη διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, το πολιτιστικό κτίριο στους Αγίους Αναργύρους, την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, τη διαχείριση υδάτων της περιοχής και την κατανομή αρμοδιοτήτων για τους δρόμους υπερτοπικής χρήσης Σπύρου Λούη και Πεντέλης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την εισήγησή του, εξέφρασε  τους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Δήμο Αμαρουσίου και εστίασε στις δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να προσδώσει το ΕΣΠΑ στην ΠΕ Βορείου Τομέα, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, προσδιορίζοντας την εικόνα που η Περιφέρεια Αττικής προσδοκά για τη περιοχή, η οποία θα συνδιαμορφώνεται από στρατηγικούς στόχους όπως:

  • Την ανάδειξη και ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Βόρειου Τομέα, ως Οικονομικού Κέντρου της Αττικής.
  • Την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής , προκειμένου τα επόμενα χρόνια να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση.
  • Την υλοποίηση έργων που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τους κατοίκους.
  • Τον σχεδιασμό νέων στρατηγικών που θα ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της.
  • Την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας .
  • Την διατήρηση και τόνωση των οικιστικών χαρακτηριστικών των Δήμων της περιοχής, που ανέκαθεν αποτελούσαν και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη κατά την εναρκτήρια ομιλία της, αφού καλωσόρισε τους Δήμαρχους και τους εκπροσώπους όλων των φορέων που συμμετείχαν στο workshop, αναφέρθηκε στον Γ. Πατούλη επισημαίνοντας ότι έχει αφήσει τη σφραγίδα του του  στο Δήμο Αμαρουσίου, ενώ με συστηματική δουλειά και συντονισμένες ενέργειες μαζί με τους συνεργάτες του ως Περιφερειάρχης

τα τρία τελευταία χρόνια έχει καταφέρει «την ολική επανεκκίνηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας». Στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Αυτά τα τρία χρόνια της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Αττικής κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις και μια πρωτόγνωρη πανδημική κρίση. Τρία χρόνια, όμως, που δεν παρεκκλίναμε στιγμή από τις στοχεύσεις και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, καταφέρνοντας να συνεργαστούμε γόνιμα και αποτελεσματικά με όλους τους Δήμους και τους συναρμόδιους φορείς,

αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναζητώντας διαρκώς πρόσθετους πόρους για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν: ο Βουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, οι Αντιπεριφερειάρχες: Υγείας Γ. Κεχρής, Π. Προστασίας Β. Κόκκαλης,  Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, Πολιτισμού Χ. Ρώμας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, οι Δήμαρχοι: Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Μεταμόρφωσης Στρ. Σαραούδας, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης,  Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Π. Λεονάρδου, Θ. Κατσιγιάννης, Φ. Δαλιάνη, Σπ. Ευσταθόπουλος,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» Ν. Παπαγεωργίου. Επίσης το “παρών” έδωσαν η Αντιδήμαρχος Πεύκης Δ. Μεντεσίδου, ο Αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής Β. Σαργούλας, η Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μ. Μουρατίδη, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Α. Μακρής, ο Αντιδήμαρχος Παπάγου Β. Σιαμάνης, οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Σπ. Σταθούλης, Β. Κάββαλος,  Επ. Κατσιγιάννης, Ρ. Χαλιώτη, Γ. Νικολαράκος, ο Πρόεδρος Δ. Συμβουλίου Χαλανδρίου Ι. Λαδόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Δ. Σμυρνής, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Μαίρη Γαλαζούλα, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγ. Παρασκευής Μ. Κύρκος, o Γεν. Γραμματέας Δήμου Ηρακλείου Γ. Κοκόλης, οι Εντεταλμένοι σύμβουλοι Αμαρουσίου Ε. Λέκκα, Φ. Λέκκα, Κ. Αντωνόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παπάγου Μ. Τράκας, ο Πρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Π. Κόνιαρης, ο Πρόεδρος ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο καθηγητής δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο υπεύθυνος  του Κέντρου Επιχειρήσεων ΚΕΠΙΧ  Γ. Στεφανάκος,  η Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Μ. Χατζιαθανασίου,  η σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού Χ. Γαλανοπούλου η Ειδική Σύμβουλος για θέματα Πρόληψης Γ. Πίσπα, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κ.α.

The gallery was not found!

 

Scroll to Top