Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για το Δάσος Συγγρού

Θ. Αμπατζόγλου: «Προασπίζουμε το Δάσος Συγγρού – Διεκδικούμε τη δυναμική χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητα του συνόλου του κληροδοτήματος»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2020, με ομόφωνο ψήφισμά του επικαιροποιεί τη θέση του όσο αφορά την απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Α. Συγγρού και την αναγκαιότητα για εξεύρεση πόρων προκειμένου για την συνολική αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών έτσι ώστε όλοι όσοι το επισκέπτονται, εργάζονται ή εκπαιδεύονται να το πράττουν σε καθαρούς και ευπρεπείς χώρους.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Δήμος Αμαρουσίου προασπίζει το δασικό χαρακτήρα του κληροδοτήματος και συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις του στην προστασία από πυρκαγιές ή άλλους κινδύνους αυτού του τόσο σημαντικού πνεύμονα πρασίνου. Είναι σαφές πως μία δυναμική χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κτιρίων και των υποδομών και την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, θα αναβαθμίσει το κληροδότημα και θα το ανάγει σε ένα σύγχρονο και ασφαλή χώρο ήπιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για όλους».

Ακολουθεί το ομόφωνα ψηφισμένο κείμενο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για το Δάσος Συγγρού:

«Το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Α. Συγγρού που αποτελεί δημόσιο αγαθό, είναι η έδρα ενός ιστορικού ιδρύματος της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, χώρος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τόπος αθλητικής άσκησης και επαφής με τη φύση, νησίδα του αττικού τοπίου και περιβάλλοντος. Το Δάσος Συγγρού, που βρίσκεται, στο μεγαλύτερο τμήμα του, εντός των ορίων του δήμου Αμαρουσίου αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου εντός της πόλης μας και του Βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με το ΓΠΣ του Αμαρουσίου είναι χαρακτηρισμένο ως περιαστικό δάσος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Η διαχρονικά εντεινόμενη υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η υποστελέχωση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών (Ι.Γ.Ε.) (διαχειριστή του δάσους Συγγρού) έχει δημιουργήσει δομικά προβλήματα στην πυροφύλαξη, στον έλεγχο τήρησης του κανονισμού των επισκεπτών, στον καθαρισμό του, στην εν γένει προστασία του δάσους, στη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του Ι.Γ.Ε..

Το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετηθεί υπέρ της προστασίας του από οποιαδήποτε επιβουλή και καταστρατήγηση του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού.

Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου επικαιροποιεί τη θέση του και δηλώνει πως:

•          Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» το δάσος με εμπορικούς όρους (π.χ. ιδιωτικοποίηση του χώρου στάθμευσης).

•          Αντιτίθεται στην αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού και την μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής και τουριστικό προορισμό είτε μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., είτε άλλου τρόπου. Είναι αντίθετο σε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στο δάσος, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.

•          Στηρίζει την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου να προστατευτεί η δασική έκταση με σύγχρονο μηχανισμό πυροπροστασίας και γενικότερα να προφυλαχτεί ο χώρος.

•          Στηρίζει την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου τα κτιριακά σχολικά συγκροτήματα και η φιλοξενούμενη εκπαιδευτική κοινότητα εντός του Κτήματος Συγγρού να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

•          Στηρίζει την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου τα κτίρια και οι πολιτιστικές – αθλητικές υποδομές του κληροδοτήματος να τύχουν της απαιτούμενης ανακαίνισης και συντήρησης και να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο υφίστανται.

•          Στηρίζει την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών προκειμένου το κτήμα να είναι πάντα καθαρό, ευπρεπές και ασφαλές για τους επισκέπτες του.

•          Ενθαρρύνει την αυστηροποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας εντός του Κληροδοτήματος.

•          Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Διοίκηση του ΙΓΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

o          Για την κοινοποίηση του παρόντος ψηφίσματος

o          Για την εξεύρεση ενός δυναμικού πλάνου χρηματοδότησης των αναγκών του κληροδοτήματος και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού

Οι Διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου θα συνεχίσουν να συνεπικουρούν με όλες τους τις δυνάμεις στο έργο της διοίκησης του ΙΓΕ για την προστασία του Δάσους και ο Δήμος με ειδικές δράσεις επικοινωνίας θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την συμμετοχή τους προάσπιση αυτού του τόσο σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για όλη την Αττική».

 

Σχετικά αρχείαΟμόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για το Δάσος Συγγρού_1

 

Scroll to Top