Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου εγκαινίασε την έκθεση «Βυρωνική Εποχή» της γνωστής Μαρουσιώτισσας και διεθνούς αναγνώρισης εικαστικού Λυδίας Βενιέρη

Θ. Αμπατζόγλου: «Εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή Πολιτισμού στο Μαρούσι»

Την πρωτότυπη έκθεση της γνωστής Μαρουσιώτισσας και διεθνούς αναγνώρισης εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, εμπνευσμένη από τα ποιήματα, τις εικόνες και την ατμόσφαιρα του έργου του Λόρδου Βύρωνα, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στην ανακαινισμένη Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων του Δήμου Αμαρουσίου για τα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης της Λυδίας Βενιέρη «Βυρωνική Εποχή» ο κ. Αμπατζόγλου άνοιξε ένα πρώτο κύκλο εκθέσεων σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, που θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα το έργο τους στην Πινακοθήκη, παράλληλα, με μία ακόμη δέσμη διοργανώσεων υψηλών προδιαγραφών που θα φιλοξενούνται στις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές του Δήμου, αναδεικνύοντας το Μαρούσι σε σημαντικό Κέντρο Πολιτισμού υπερτοπικής σημασίας.

Στο θερμό καλωσόρισμά του στην τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της πόλης με την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, τόνισε ότι «αναδεικνύοντας αυτό τον πλούτο, προσδίδουμε προστιθέμενη αξία στο σύγχρονο Μαρούσι, αίγλη και κύρος στην πόλη και δυναμική ώθηση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.»

Απευθύνοντας πρόσκληση πρωτίστως στους καλλιτεχνικούς δημιουργούς της πόλης, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού να γίνουν αρωγοί και συμμέτοχοι στον πολιτιστικό προγραμματισμό του Δήμου, τους εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι «η υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και η προβολή του έργου των καλλιτεχνών της πόλης μας αποτελεί καίριο άξονα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου μας, άξονα που συγκεντρώνει και το ιδιαίτερο προσωπικό μου ενδιαφέρον, καθώς και τη διαρκή μέριμνα της Δημοτικής Αρχής.                  

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου αναφερόμενος στην έκθεση της Λυδίας Βενιέρη, σημείωσε ότι «η έκθεση με τον τίτλο «Βυρωνική Εποχή» παραπέμπει στον θρυλικό Λόρδο Βύρωνα που με τη συμμετοχή του στο πλευρό των μαχόμενων Ελλήνων και τη θυσία του κέρδισε για πάντα την καρδιά του Ελληνικού λαού. Άλλωστε, –πρόσθεσε- ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός, γιατί υποκίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον απελευθερωτικό αγώνα και βοήθησε στην εξάπλωση του κινήματος του Φιλελληνισμού, σημαντικό παράγοντα για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.»

«Με πηγή έμπνευσης -σημείωσε- τη φυσιογνωμία και τα ποιήματα του Λόρδου Μπάυρον, η Λυδία Βενιέρη αναπαριστά με σύγχρονη εικαστική ματιά τους ήρωες και τις ηρωίδες, τις ιστορίες και τις τοποθεσίες, τις εικόνες και την ατμόσφαιρα της «Βυρωνικής Εποχής». Με μέσα έκφρασης σύγχρονα και δημιουργικά, το έργο της καινοτόμο, αποπνέει δυναμισμό και ελευθερία.» 

Ο κ. Αμπατζόγλου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του κτιρίου της Πινακοθήκης και για τη διοργάνωση της έκθεσης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νικόλαο Πέππα, καθώς και την Ειδική Σύμβουλο επί θεμάτων Πολιτισμού κα Άννα Βαγιωνά.

«Με την έκθεση αυτή
–πρόσθεσε- ο Δήμος τιμά τη δημότη του Λυδία Βενιέρη, που με την παρουσία της και το έργο της τιμά την πόλη μας.»

Η γλύπτρια και ζωγράφος Λυδία Βενιέρη στο χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι τα έργα «Βυρωνική Εποχή» δημιουργήθηκαν για να εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου, που ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν καλαίσθητο εκθεσιακό χώρο.

Ειδική αναφορά έκανε η καλλιτέχνης στο συγγραφικό και το μεταφραστικό έργο του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και στην φιλελληνική ποίηση που έγραψε εμπνευσμένος από την Ελλάδα, την οποία γνώρισε στο νεανικό του ταξίδι στη χώρα μας.

«Ο λόγος που δημιουργώ με τους ήρωες του Βύρωνα είναι γιατί ο ρομαντισμός της εποχής είναι ένας επικός, ηρωικός ρομαντισμός, που οπλίζει τους ανθρώπους με θάρρος ενάντια στο φόβο και τους δίνει ένα κέφι να ξεσηκωθούν.
Με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα οι Βυρωνικοί Ήρωες έγιναν όπερες, πίνακες, θεατρικά έργα και διαιωνίστηκαν μυθιστορήματα άλλων συγγραφέων, γιατί ήταν η κρυφή γλώσσα της επανάστασης ενάντια στην Ιερά Συμμαχία που κατείχε τότε την Ευρώπη.
Ο Βέρντι, ο Ντελακρουά, ο Ντοστογέφσκι, ο Πούσκιν, ο Γκαίτε, ο Πόε, όλο το πάνθεον των προοδευτικών καλλιτεχνών ασχολήθηκε με την ποίηση του Βύρωνα, σαν μία κοινή παγκόσμια συμβολική διάλεκτο, ενώ οι πειρατές και τα βαμπίρ των ημερών μας πηγάζουν από το έργο του»
σημείωσε η κα Βενιέρη.

Ο Λόρδος Βύρωνας -πρόσθεσε- ήταν ο “super star” της εποχής του και ήταν ένα φαινόμενο. Και αν κάποιος αξίζει όλο αυτό, αξίζει και σήμερα να ασχοληθούμε με το έργο του και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σύγχρονοι είναι οι ήρωες του».                                          

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου μαζί με τους παρευρισκόμενους περιηγήθηκαν την έκθεση και ξεναγήθηκαν από την κα Βενιέρη στο εξαιρετικό καλλιτεχνικό της έργο, ενώ την τελετή των εγκαινίων διάνθιζαν αντιπροσωπευτικές συνθέσεις της περιόδου του ρομαντισμού του 19ου αιώνα Μότσαρτ, Μπετόβεν και Χάιντι, από νεαρούς μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της διευθύντριας του Ωδείου Φωτεινής Κοσκόρου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα λειτουργεί από τη Δευτέρα έως το Σάββατο 10:00 – 14:00 και 17:00 -20:00, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» (Βασ. Σοφίας Πλατεία Ηρώων), τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το φιλοθεάμον κοινό θα απολαύσει την ανεπανάληπτη σε ομορφιά έκθεση των 28 έργων της Λυδίας Βενιέρη και θα μεταφερθεί νοερά σε μία άλλη εποχή, την εποχή του ρομαντισμού που έρχεται να ανταμώσει αρμονικά τη σύγχρονη εποχή. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Οι πίνακες αποπνέουν χαρά, ομορφιά ευαισθησία, έρωτα και πάθος, με μουσικές μελωδίες να αναδύονται από τα νιάτα της εποχής στεφανωμένα με λουλούδια.

Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Πρόεδρος της Samsung Electronics Hellas Theofilos Shin και η υπεύθυνη Χορηγιών και Δημοσίων Σχέσεων Jenny Jeon.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Νικολαράκος, η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ισότητας των Φύλων Ελένη Λέκκα, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Βουρλάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων Γιάννης Ιωαννίδης,  η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Φανή Λέκκα, η Δημοτική Σύμβουλος και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου Μαρία Γώγου, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Στούντιο Α Μάντυ Ρώτα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπύρος Μπόγδανος, Τίνα Μαρτίνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Ν. Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σωρού και Λάκκα Κόττου «Ο Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψαλιδίου «Η Ζωοδόχος Πηγή» Κων/νος Σολδάτος, η Πρόεδρος του Παραρτήματος «Παναθηναϊκή» Βάσω Γεωργοπούλου και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.

The gallery was not found!
Scroll to Top