Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Δήμο Αμαρουσίου

Θ. Αμπατζόγλου: «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, εκεί είναι στραμμένη η πολιτική της υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την ευαισθητοποίηση όλων»

Στη σκιά της απώλειας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά που έφυγε την ημέρα  που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (25 Οκτωβρίου),  πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού «Πρόληψη-Διάγνωση- Θεραπεία», που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα διαδικτυακά μέσα του Δήμου.

Ειδικοί και καταξιωμένοι επιστήμονες σε ένα κάλεσμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας, τόνισαν με έμφαση τη σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ως παράγοντες καθοριστικοί για τη θεραπεία της νόσου, που μας αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ισότητας των Φύλων κα Ελένη Λέκκα, μετά το θερμό καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και την αναφορά στην μαχήτρια της ζωής Φώφης Γεννηματά, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες σύμβολα-αγωνίστριες που ήλθαν αντιμέτωπες  με το τέρας  αυτό και το νίκησαν, αλλά και στους ανθρώπους που στάθηκαν σαν βράχοι δίπλα τους.

«Εμείς σήμερα- πρόσθεσε- θα σταθούμε στην ελπίδα, σε μια αόρατη δύναμη που έχει κάνει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο να μην λυγίσουν και όταν τους ανακοινώθηκε ότι νοσούν έδωσαν τη μάχη και βγήκαν νικήτριες. Συνέχισαν να κάνουν σχέδια για το μέλλον και με κουράγιο, όνειρα και ελπίδα πάλεψαν με γενναιότητα, νίκησαν και μετέφεραν ένα μήνυμα σε κάθε γυναίκα που νοσεί: «Ό,τι σε αυτή τη μάχη δεν είναι μόνη της». Σήμερα, λοιπόν, βάφουμε τις ζωές μας ροζ, το χρώμα της χαράς και της αισιοδοξίας, κόντρα στο θλιβερό μαύρο του καρκίνου. Σήμερα ανοίγουμε την αγκαλιά μας στην ελπίδα και την αφήνουμε να γίνει το πιο δυνατό μας όπλο. Το σύμβολο της ροζ κορδέλας κοσμεί αυτές τις ημέρες την καθημερινότητα μας για να μας υπενθυμίζει ότι η πρόληψη σώζει ζωές.»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι την αποψινή εκδήλωση σημάδεψε η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μιας μάχιμης γυναίκας που άφησε το στίγμα της στην πολιτική ζωή του τόπου, με συνέπεια, ήθος και αξιοπρέπεια. Εκ μέρους του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ανέφερε ότι «είναι η απαρχή μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μετά από μία μεγάλη περίοδο αποχής εξαιτίας του covid-19.»

«Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, εκεί είναι στραμμένη η πολιτική της υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την ευαισθητοποίηση όλων» υπογράμμισε ο κ. Αμπατζόγλου και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών, όσο και στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ βρίσκεται στο πλευρό και στηρίζει το έργο των δομών υγείας της πόλης, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό προς όφελος των πολιτών».

Η κα Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων στον χαιρετισμό της   σημείωσε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και το πολύ μεγάλο στοίχημα που οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν στους πολλαπλούς  ρόλους τους, που είναι η καθημερινή μάχη με το χρόνο, να συνδυάσουν τα πάντα και να βάλουν σε προτεραιότητα την υγεία τους. Η κα Χορμόβα έκανε ειδική αναφορά στο νέο σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας για την ισότητα των φύλων που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης των γυναικών, τις δράσεις ενδυνάμωσης των γυναικών για τη διεκδίκηση ηγετικών θέσεων και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών κα Λουκία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο προγράμματα πρόληψης και προ συμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για τη θωράκιση της υγείας των γυναικών. Επενδύουμε στην πρόληψη, υλοποιώντας προγράμματα για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών μέσω των ΚΕΠ Υγείας υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου και ιατρός γαστρεντερολόγος Στέφανος Τσιπουράκης αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και στη δική του εμπειρία σε αυτό το θέμα ως ιατρός, αλλά και στη συμμετοχή του Δήμου στους θεσμικούς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι, προκειμένου να συμμετέχει ενεργά στις σχετικές δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης.

Η Δρ Ειρήνη Καρυδά, χειρουργός M.D. Ph.D Διευθύντρια του Κέντρου Μαστού στο Νοσοκομείο «Υγεία» στην ομιλία της τόνισε ότι «η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, δηλαδή, η ανεύρεση καρκίνου σε αρχικό στάδιο, οδηγεί στην  ίαση.

Στην πολύ σημαντική τοποθέτησή της η κα Καρυδά μεταξύ άλλων  επεσήμανε ότι «ο καρκίνος του μαστού έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών 26% και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εκτιμάται –σημείωσε- ότι το ρίσκο για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειωθεί κατά 20-30% με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:
Φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος, άσκηση 3-5 ώρες /εβδομάδα, <3 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, φυλλικό οξύ 800gr/ημέρα ή δίαιτα πλούσια σε πράσινα λαχανικά, θηλασμός, αποφυγή ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Η κα Τένια Μακρή, Σύμβουλος Οικογένειας και Σχέσεων, συγγραφέας, αναπτύσσοντας το θέμα « Η ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού» μέσα από την προσωπική βιωματική της εμπειρία υπογράμμισε ότι «οι περισσότερες μεταβολές γίνονται στον πνευματικό κόσμο, εκεί είναι που αλλάζει ο τρόπος του σκέπτεσθαι, επαναξιολογούμε τα πιστεύω μας, διορθώνουμε τις στρεβλώσεις. Μέσα από την αγάπη που δίνουμε και λαμβάνουμε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα.»

Η κα Μαρία Γώγου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου & Υπεύθυνη του Δήμου για το πρόγραμμα προ συμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης της Περιφέρειας της Αττικής, τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει ο καρκίνος του μαστού, όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος καρκίνος που αφορά τις γυναίκες, αλλά γιατί έχει πολλές συνέπειες για τις γυναίκες. Ωστόσο, έχουμε δικλείδες ασφαλείας, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση. Σύντομα, το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου θα προμηθευτεί ψηφιακό τομογράφο και καλούμε τις γυναίκες να εξεταστούν.

Στην ημερίδα, εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας κα Ίρις Ειρήνη Αργύρη.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, η οποία στο γραπτό μήνυμά της ανέφερε:
«Λόγω πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, και με απόφαση του Πρωθυπουργού μας να μην παραστούμε σήμερα σε δημόσιες εκδηλώσεις, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσής σας για ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα – τον καρκίνο του μαστού, που στέρησε, μεταξύ τόσων γυναικών, τη ζωή στη μαχήτρια πολιτικό Φώφη Γεννηματά.
Ας προχωρήσουμε, με το παράδειγμα του θάρρους που επέδειξε στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, μαχόμενοι για το καλύτερο δυνατό μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας. Εύχομαι, από καρδιάς, σωματική και ψυχική υγεία σε όλους».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο τέλος της εκδήλωσης  προσέφερε στις συμμετέχουσες στο πάνελ των ομιλητών, από μία ανθοδέσμη και συμβολικά δώρα και στις παρευρισκόμενες από ένα ροζ τριαντάφυλλο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης:

Η εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Βάλια Αθανασοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη επιτροπής ισότητας των φύλων, η Περιφερειακή Σύμβουλος, ιατρός Πολυτίμη Λεονάρδου, επιμελήτρια στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αναπληρώτρια δ/ντρια στο νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, η αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου Δυτ. Αττικής Αγ. Βαρβάρα Φωτεινή Βρύνα και επικεφαλής Γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, η αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ Αθανασία Ξεπαπαδάκου.

Επίσης παρέστησαν:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Χαλιώτη, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αικατερίνη Βουρλάκη, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Αικατερίνη Ιωάννου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Φανή Λέκκα, η Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Στούντιο Α Μάντυ Ρώτα, η Δημοτική Σύμβουλος Τίνα Μαρτίνη, η Δημοτική Σύμβουλος Κυριακή Κανάρη Νταλή, η Πρόεδρος Παρ/ματος της Παναθηναϊκής Βάσω Γεωργοπούλου, η Πρόεδρος Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα, η Σύμβουλος Δημάρχου επί πολιτιστικών θεμάτων Άννα Βαγιωνά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων Ρούλα Μπόγδανου, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου. Επίσης τα μέλη της δημοτικής επιτροπής ισότητας των  φύλων Μάχη Τσουκαλά, Κατερίνα Σκιντζού, Σωτηρία Κουμπούλη, Βούλα Βανδώρου, Ειρήνη ΧαΪδή, Έφη Κωβαίου.

The gallery was not found!

 

 

Scroll to Top